Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων με τον υπουργό δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου

.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΙΝΙΚΟΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

                                                                                                                                                                                    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2019

H  Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στις  27  Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποίησε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχαήλ Καλογήρου προκειμένου να μεταφέρει τα  δίκαια αιτήματα των κρατουμένων και να διεκδικήσει την εφαρμογή μιας διαφορετικής σωφρονιστικής πολιτικής. Στη συνάντηση παραβρέθηκε  και ο Γενικός Γραμματέας  Ευτ. Φυτράκης.

Τα θέματα που τέθηκαν υπόψη των αρμοδίων στους οποίους κατατέθηκε και σχετικό υπόμνημα  (εδώ)  ήταν μεταξύ άλλων και τα εξής:

1. Καταγγέλθηκαν οι ανεξιχνίαστοι θάνατοι κρατουμένων καθώς και οι αυτοκτονίες, μιας και το υπουργείο δεν φαίνεται να έχει επιληφθεί. Έγινε ειδική αναφορά στις αυτοκτονίες στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου το τελευταίο διάστημα δεν υπήρχε καν μόνιμος γιατρός, αλλά και γενικότερα στην ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις συνθήκες κράτησης.

2. Τέθηκε το ευαίσθητο ζήτημα των μωρομάνων, δηλαδή των γυναικών που κρατούνται στη Φυλακή της Θήβας με τα παιδιά τους, αλλά και γενικότερα των κηδεμόνων που έχουν ανήλικα παιδιά, τα οποία είτε στερούνται εξ ολοκλήρου τους κηδεμόνες τους είτε εκτίουν μαζί με τη μητέρα τους ποινή στη φυλακή -ώσπου να φτάσουν την ηλικία των τριών χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο έχει νομοθετήσει θεωρητικά με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού, μόνο που  ο νόμος 4356/2105 αποδείχτηκε περίτρανα αναποτελεσματικός. Η Πρωτοβουλία η οποία έχει ξεκινήσει καμπάνια για την αλλαγή αυτής της βάρβαρης συνθήκης με πραγματικό γνώμονα το συμφέρον και τα δικαιώματα όλων των παιδιών, κατέθεσε τις εναλλακτικές προτάσεις της που βασίζονται στη διεθνή πρακτική και στην ελληνική νομοθεσία (διαβίωση των οικογενειών αυτών σε ανοιχτές δομές, αναστολή εκτέλεσης της ποινής, έκτιση ποινής με περιορισμό κατ’ οίκον), ενώ πρόσθεσε την ανάγκη για ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού της εκτιθείσας ποινής σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

3. Για μια ακόμη φορά τέθηκε, όπως και στους προηγούμενους υπουργούς της τελευταίας δεκαετίας,  το θέμα των αδειών, ενός δικαιώματος που συναρτάται με την επανένταξη των κρατουμένων, το οποίο το τελευταίο διάστημα καταστρατηγείται συστηματικά από τα συμβούλια των φυλακών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να μην παίρνουν άδειες ενώ τις δικαιούνται εδώ και χρόνια, και ως εκ τούτου, εκτός των άλλων, να μην μπορούν να μεταχθούν σε αγροτικές φυλακές, καθώς μία από τις προϋποθέσεις είναι να έχει πάρει ο κρατούμενος τουλάχιστον μία άδεια.

4. Ζητήθηκε η κατάργηση της  χρηματικής ποινής που επιβάλλεται  παράλληλα με τη στερητική της ελευθερίας ποινή, γιατί αποτελεί μια κατάφορα εκδικητική πράξη καταδικάζοντας  με διπλή ποινή τον κατηγορούμενο. Επίσης κατατέθηκε πρόταση προς το υπουργείο για τη  διαγραφή των ποινών μέχρι 10 χρόνια από το ποινικό μητρώο γενικής χρήσης, ώστε να διευκολύνεται η εύρεση εργασίας από τους  πρώην κρατούμενους και ως εκ τούτου η δυνατότητά τους να επανενταχθούν.  

 5. Τέθηκε το θέμα με τις  γραμματείες φυλακών που αρνούνται να δώσουν πληροφορίες στα αιτήματα των κρατουμένων κωλυσιεργώντας συστηματικά, με συμβούλια που απορρίπτουν συλλήβδην και αναίτια τις περισσότερες αιτήσεις για άδεια, και επίσης τέθηκε το θέμα της συμπεριφοράς αλλά και της διαφθοράς σωφρονιστικών υπαλλήλων όπου και προτάθηκαν λύσεις.

6. Επίσης έγινε αναφορά στις Φυλακές Ανηλίκων της Κορίνθου, στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και στην ανάρμοστη συμπεριφορά των σωφρονιστικών, και ζητήθηκε η αντικατάστασή τους με εξωιδρυματικές δομές, ζητήθηκε η διαγραφή των πειθαρχικών ποινών και ο περιορισμός των αθρόων προφυλακίσεων και προτάθηκε ως ανώτατο όριο προφυλάκισης οι 6 (έξι) μήνες, ζητήθηκε να γίνεται έλεγχος σε δικαστές και εισαγγελείς που επιβάλλουν  ιδιαίτερα υψηλές ποινές, ζητήθηκε μέριμνα για τους χρήστες και εισαγωγή  προγραμμάτων απεξάρτησης και  εφαρμογή τους σε όλες τις φυλακές, όπως επίσης και προγράμματα εκπαίδευσης  και επαγγελματικής κατάρτισης για όλους τους κρατούμενους. 

Βέβαια αρκετά από τα θέματα ήταν λίγο-πολύ γνωστά στον υπουργό και τον γενικό γραμματέα, καθώς πολλά είναι και τα πρόστιμα που επανειλημμένα καλούμαστε οι πολίτες αυτής της χώρας να πληρώσουμε για την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων, ενώ καταπέλτης υπήρξε και η πρόσφατη έκθεση της CPT (Απρίλιος 2018). Πολλά ωστόσο δεν φάνηκε να έχουν τύχει ως τώρα της απαραίτητης προσοχής  και επ’ αυτών  είναι που αναμένεται έγκαιρη ανταπόκριση. 

Παρότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, και ο υπουργός έδειξε διάθεση να ενημερώνεται για τα των φυλακών, εντούτοις συνολικά το υπουργείο αντιμετώπισε με γενικολογίες τα περισσότερα προβλήματα, εκτός από την αναγγελία ότι ο Ποινικός Κώδικας και ο ΚΠΔ θα έρχονταν προς διαβούλευση, ενώ δεν δεσμεύτηκε για την επίλυση κάποιων εξ αυτών. Η Πρωτοβουλία θα επανέλθει…


Στόχος της πρόσφατης αυτής συνάντησης δεν ήταν μόνο η διαμαρτυρία και η επανάληψη των δίκαιων αιτημάτων εκείνων που παραμένουν χωρίς φωνή, αλλά η απαίτηση για άμεσες λύσεις στα διαχρονικά άλυτα  αλλά και νέα προβλήματα καθώς και η ταχεία κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των γνωστών τοις πάσι φαινομένων διαφθοράς που έχουν φτάσει να συνιστούν τη ραχοκοκαλιά του σωφρονιστικού συστήματος....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου